Балансування коліс: як часто проводити і скільки коштує?

Поради

Written by:

Балансування коліс відіграє важливе значення для правильного обертання коліс та руху автомобіля. У першу чергу балансування коліс це безпека експлуатації автомобіля та ваш комфорт за кермом. Балансування коліс дозволяє правильно розподілити їхню вагу для оптимального обертання. Зазвичай, коли ви купили нову гуму на шиномонтажі фахівці під час проведення шиномонтажних робіт, підбирають кожному колесу певні вантажі для оптимального центрування коліс.

На жаль, згодом у будь-якому автомобілі балансування збивається. Наприклад, якщо ваша машина навіть несильно вдарилася об бордюр, балансування колеса може збитися. Змінюється балансування коліс та при нерівномірному зносі шин. У результаті те колесо, яке найбільше зносилося, виходить з рівноваги по відношенню з іншими колесами. Внаслідок цього з’являється дисбаланс при обертанні коліс під час руху автомобіля.

Найгірше, що в цьому випадку починається ще більш швидке зношування гуми. І це ще не все. Якщо в цей момент не вжити заходів (зробити нове балансування коліс, замінити сильно зношену шину на нову), то після більш тривалого періоду часу, збите балансування та нерівномірно зношені колеса можуть призвести до пошкодження кермового керування і навіть передчасного зношування підвіски автомобіля.

Ось чому так важливо збалансувати колеса відразу за перших ознак дисбалансу.

Як виникає дисбаланс коліс?
Балансування коліс: як часто проводити і скільки коштує?

Незбалансованість – не що інше, як збите балансування коліс. Наприклад, як ми вже сказали, для балансування коліс шиномонтажники застосовують спеціальні вантажі (противаги), що вирівнюють колеса, для їх рівномірного обертання навколо власної осі.

На жаль, дуже часто ці противаги відлітають на дорозі. Особливо часто це відбувається після наїзду до чергової ями або якщо машина налетіла на бордюр.

Іншою причиною дисбалансу є нерівномірне знос протектора. Наприклад, якщо ви любитель топити з місця, натискаючи педаль газу в підлогу і різко гальмувати перед світлофорами, то при такому стилі їзди протектор гуми на машині дуже швидко зноситься нерівномірно. У тому числі гума має властивості зношуватися нерівномірно, якщо ви любите закладати в повороти.

Причому це нерівномірне зношування ви можете навіть не помітити побіжним поглядом. Але ви повинні знати, що навіть незначні зміни протектора при нерівномірному зносі шин через ваші маневри за кермом можуть впливати на концентричність через відцентрову силу, що створюється під час обертання колеса. Наприклад, на швидкості 100 км/год дисбаланс лише у 10 грамів перетворюється вже на 2,5 кілограма на одне колесо.

Балансування шин: як це працює?
Балансування коліс: як часто проводити і скільки коштує?

Грубо кажучи, при балансуванні балансується не сама шина, а все колесо. Якщо простими словами пояснювати, що таке балансування коліс і “з чим її їдять”, то ви повинні зрозуміти, що незбалансованість коліс компенсується закріпленими на обід колеса невеликими противагами (вантажами).

Балансування коліс можливе тільки на шиномонтажі або спеціалізованому автосервісі.

Для того, щоб зробити балансування, шиномонтажник повинен закріпити колесо на спеціальному верстаті (машині). Цей верстат моделює обертання колеса, так само, як колесо обертається на вашій машині. Далі електроніка визначає по коченню шини дисбаланс колеса, показуючи майстру відповідні значення, необхідних підбору грузов.

Далі майстер, підібравши вантажі, закріплює їх на колесі, вирівнюючи відцентрові сили під час обертання колеса.

Балансування коліс: як часто проводити і скільки коштує?

Але ви знаєте, що подібний метод балансування не точний і не ідеальний. Справа в тому, що під час перевірки балансування колеса шиномонтажник отримує дані зі верстата без урахування можливих дисбалансів, що виходять від гальмівних дисків, гальмівних барабанів або маточок, які, на жаль, також не вічні і можуть зношуватися не рівномірно, впливаючи на обертання коліс.

У результаті щоб зробити ідеальне балансування необхідно дороге обладнання здатне заміряти балансування коліс, що стоять на машині. Для цього, як правило, використовується пересувна балансувальна машина. Щоправда, у нашій країні подібне обладнання велика рідкість. І вся справа в тому, що подібне ефективне балансування обходиться власнику авто дуже дорого.

Тому майже на всіх шиномонтажах у Росії, як правило, використовується не дороге обладнання для перевірки балансування коліс, знятих з машини.

Як ви дізнаєтесь, що колеса на вашому автомобілі мають дисбаланс?

Існує кілька ознак, що вказують на збите балансування коліс:

Блокування кермового колеса на певних швидкостях
Незвичайний шум або вібрація на швидкості 100 км/год і вище

Як часто ви повинні балансувати колеса?
Балансування коліс: як часто проводити і скільки коштує?

Для балансування коліс немає фіксованих та планових інтервалів, як, наприклад, для заміни моторного масла.

Comments are closed.