Чому ДІБДР штрафує водіїв, які порушують ПДР у разі нагальної потреби

Поради

Written by:

Що вам закон на дорозі? Тішить, що на це питання люди стали відповідати, як і личить. Дійсно багато хто сьогодні, нарешті, почав дотримуватися правил дорожнього руху не тільки через страх отримати лист щастя або залишитися без прав, а щоб, нарешті, почати жити, поважаючи закон. На жаль, довгий час у нашій країні з цим все було дуже сумно.

Але на щастя поступово ми реально рухаємось у бік, коли порушувати закон стає не модно. І це не може не тішити. Але що робити, якщо ми вчинили на дорозі правопорушення у разі нагальної потреби? Особливо цікаво, коли ми порушили якийсь пункт правил дорожнього руху, щоб не порушити інший пункт.

Це називається “крайня необхідність”. На жаль, незважаючи на те, що в адміністративному законі є стаття, яка детально описує, у яких випадках люди не можуть притягуватися до відповідальності за порушення законодавства, випадків, коли водіїв штрафують за порушення правил дорожнього руху за крайньої необхідності, дуже і дуже багато.

Найгірше, що таких штрафів у країні стає з кожним роком дедалі більше.

Чому таке відбувається і чому не працює адміністративне законодавство, яке не тільки створене, щоб «обелікувати» кишені громадян, а й на чолі правових норм має захищати їхні права? Про це і про те, що робити, якщо вас притягнули до відповідальності за порушення правил дорожнього руху, яке ви вчинили у разі нагальної потреби, читайте у нашому аналітичному огляді.

Чому ДІБДР штрафує водіїв, які порушують ПДР у разі нагальної потреби Квитанція штрафу автомобілю, який рухався на евакуаторі

То чи є у законі винятки для тих, хто порушив правила дорожнього руху? Як ми вже сказали, у чинному законодавстві є стаття 2.7 КоАП РФ, яка і регламентує у яких випадках особа, яка порушила адміністративний закон, не може бути притягнута до відповідальності. Ось як виглядає ця стаття:

Не є адміністративним правопорушенням заподіяння особою шкоди інтересам, що охороняються законом, у стані крайньої необхідності, тобто для усунення небезпеки, що безпосередньо загрожує особистості та правам даної особи або інших осіб, а також охоронюваним законом інтересам суспільства або держави, якщо ця небезпека не могла бути усунена іншими засобами. і якщо заподіяна шкода є меншою, ніж запобігання шкоди.

Як ми вже сказали, що іноді на дорозі бувають такі ситуації, коли, порушивши ПДР, ви можете залишитися безкарним. Наприклад, йдеться про те, коли ви порушили один пункт правил дорожнього руху, щоб не порушити іншу норму правил дорожнього руху.

Чому ДІБДР штрафує водіїв, які порушують ПДР у разі нагальної потреби
Припустимо, припустимо, що ви повільно рухаєтеся в пробці в крайньому правому ряду, розділеному з узбіччям суцільною лінією, яку згідно ПДР перетинати не можна. І тут у дзеркалі заднього виду ви помічаєте автомобіль спецслужб, або швидку допомогу із включеними світловими та звуковими спецсигналами.

Відповідно до правил дорожнього руху ви зобов’язані в цьому випадку поступитися дорогою автомобілю з «маяком». У результаті у вас є два варіанти: перетнути суцільну лінію і перебудуватися на узбіччя або підрізати іншим транспортним засобам зліва, які навряд чи вас відразу пустять у свою смугу.

У результаті ви перебудовуєтеся на узбіччя.

Потім через кілька днів ви, напевно, і забудете про це. Але яке ж буде у вас здивування, коли ви через тиждень-два отримаєте поштою штраф за те, що рухалися узбіччям. Як ви вчините?

Адже формально ви порушили пункт ПДР, і маєте згідно з КпАП нести адміністративну відповідальність. Та воно так. Але відповідно до законодавства теоретично ви можете бути оштрафовані, оскільки порушили ПДР відповідно до статей 2.7 КоАП РФ.

Але, на жаль, ми живемо в країні, де теорія зазвичай не стикається з практикою. Так, закон є законом. Але, на жаль, багато законодавчих норм у нашій країні працюють дуже погано або взагалі існують тільки на папері.

Чи знаєте ви, що в нашій країні згідно з судовою базою “Правосуддя” відсоток справ, за якими водіїв виправдали за порушення правил дорожнього руху, згідно зі статтею 2.7 КоАП РФ дуже і дуже маленький.

У результаті сотні тисяч водіїв щороку отримують чималі штрафи за порушення правил дорожнього руху, які вони вчинили не спеціально, а за крайніх обставин.

Наприклад, нещодавно пройшла хвиля випадків, коли водіям камери фото-відео фіксації розсилали штрафи за виїзд автомобілів на узбіччя через суцільну лінію, коли транспортні засоби поступалися дорогою швидкої допомоги, пожежникам тощо.

Але чому в Росії так мало справ, коли суди не притягують водіїв до відповідальності на підставі статті 2.7 КоАП? Ну, по-перше, одразу зазначимо, що в Росії взагалі не так багато водіїв, які намагаються довести свої права в суді. Особливо кількість судових суперечок з ДІБДР пішла на спад, коли ввели можливість оплачувати штрафи з 50% знижкою.

Comments are closed.