Акумулятор гелевий для авто. Чи варто купувати?

Авто

Written by:

На автомобілях зазвичай встановлюють кислотно-свинцеві акумуляторні батареї (крім машин із системою старт-стоп – там застосовуються спеціальні батареї AGM). Але в АКБ кислотного типу з’явився перспективний конкурент – акумулятор гелю.

Як влаштований гелевий акумулятор?
Пристрій і принцип роботи батарей гелевого типу такі ж, як і у «класичних» АКБ, де електроліт включає два компоненти – сірчану кислоту і дистильовану воду. З тією лише різницею, що в кислоту додається спеціальний силіконовий склад, який перетворює рідину на густішу гелеподібну масу.

Електроди гелевих АКБ виробляються у формі спіралей або плоских свинцевих пластин. Корпус виготовляється із якісного міцного пластику. Розрізняють дві основні технології пристрою гелевих акумуляторів – GEL (з в’язким електролітом) і AGM (із застосуванням скловолокна, що вбирає).
ЯК ЕКСПЛУАТУВАТИ ГЕЛЕВІ АКУМУЛЯТОРИ?
Батареї гелевого типу грамотно сконструйовані та виготовлені із якісних матеріалів, тому надійні в експлуатації. У чому на відміну від звичайних батарей?

Головна перевага гелевих АКБ – вони довше тримають заряд і менш чутливі до просідання до повного «нуля». Якщо звичайний акумулятор при експлуатації взимку та постійної недозарядки втрачає ємність, то гелеві її тримають значно довше. Для прикладу: гелеві акумулятори витримують у 3 рази більше циклів повного заряду-розряду, ніж звичайні АКБ.

Якщо акумулятор розрядиться, то він зможе краще відновити свій колишній заряд. Головне при цьому користуватися сучасними зарядними пристроями, які можуть автоматично підтримувати певний струм зарядки.

У чому недоліки гелевих акумуляторів? Поки що мінус лише один, і дуже суттєвий для багатьох автолюбителів. Гелеві батареї в 2 рази дорожчі за звичайні кислотні.
ПЛЮСИ І МІНУСИ ГЕЛЕВИХ АКБ
Гелеві батареї поступово починають превалювати над «класикою» з рідким наповненням, що свідчить про незаперечні переваги. Найочевидніші з них:
АКБ не вимагають особливих умов та обслуговування;
довше тримати заряд і менше розряджаються;
менш чутливі до потужного обладнання машини (авто звук або додаткове обладнання);
високий потенціал розрядки-зарядки (до 400 циклів);

Є у гелевих акумуляторів недоліки. Це:
висока ціна, порівняно з традиційними;

Підведемо підсумок. Найбільш популярні серед автолюбителів акумулятори фірми Optima, які бувають 2 видів: з жовтою та червоною кришкою. Якщо експлуатуєте автомобіль у важких умовах, де взимку мінус 35 – звичне явище – вибирайте із червоною кришкою.

Для автолюбителів, які захоплюються музикою в авто та стоять потужні підсилювачі звуку, варто вибирати гелеві акумулятори з жовтою кришкою. Вони здатні досить довго не розряджатися (до 5 годин) при прослуховуванні музики на повну гучність, і після цього машина заведеться.

Comments are closed.