Що таке докатка чи запасне колесо?

Авто

Written by:

Докатка не призначена для тривалого використання. Максимальна швидкість, з якою можна їхати на докатці – 100 км/год.
ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНА ДОКАТКА?
Повнорозмірна та рівноцінна колесу запаска збігається за розміром із колесом автомобіля. Тобто машину обладнано не чотирма, а п’ятьма колесами, одне з яких запасне. Такі запаски вимагають місця для зберігання багажного відділення. Виробники або жертвують місткість багажника та встановлюють повноцінне запасне колесо, або доповідають малорозмірну запаску, яка менша за розміром, ніж основне колесо.

В автомобілі може не виявитися запаски, натомість буде комплект для самостійного ремонту шини. Це зумовлено тим, що шини на кшталт Run Flat, які встановлюють на сучасні авто, можуть проїхати на спущеному колесі до 50 кілометрів. Цього має вистачити, щоб дістатися найближчого шиномонтажу.

Запасне колесо, що призначене для тимчасового користування, має менший діаметр; тиск повітря в ньому вищий, ніж у стандартному колесі. Тому варто періодично контролювати тиск повітря у “запасі” – він має бути в межах 4,2 кг/см2. На засніженій дорозі не встановлюєте “запаску” передньої осі: при проколі переднього колеса замініть його заднім.

Деякі автомобілі мають повнорозмірну запаску тимчасового характеру. Даний тип запаски має той самий розмір, що й колесо, але є полегшеною конструкцією, яка економить витрату палива за рахунок більш низької ваги і легко встановлюється при заміні колеса. Так як це тимчасове колесо, його не можна використовувати тривалий час.

встановлена ​​докатка замість звичайного колеса
Компактні запаски, або докатки коротші і вужчі, ніж звичайні колеса, а також набагато легше за вагою. Так як вони менші за розміром, то докатки мають більш високий тиск усередині колеса. Докатки робляться під конкретну модель автомобіля, тому марно і навіть небезпечно брати докатку з автомобіля іншої марки та навіть моделі.

Comments are closed.