Розпірка! Що це? Модний аксесуар чи функціональна деталь кузова?

Ремонт

Written by:

Під капотом тюнінгованого автомобіля ми часто бачимо залізний тростину, яка з’єднує підкапотний простір. Давайте з’ясуємо, навіщо її встановлювати? Від того, що кузов транспортного засобу не цільнолітий, а складається з окремих елементів, які з’єднані між собою різним способом (приварюються і прикручуються), в процесі експлуатації авто місця з’єднання елементів з часом слабшають, можуть з’явитися тріщини.

Такий спосіб складання транспортного засобу дає кузову еластичність для поглинання енергії удару та деформації деталей під час зіткнення, а це впливає на вашу безпеку. Тому, жертвуючи жорсткістю на користь безпеки, кузов має слабкі місця, які з часом виявляться. При русі на невеликих швидкостях і рівною дорогою цей дефект малопомітний і не турбує, але при перебудові на великих швидкостях або при русі на вибоїстій дорозі, машина може кренитися і погано керується. І для запобігання саме цьому дефекту встановлюється розпірка передніх стояків. Розпірки бувають регульовані та нерегульовані. Нерегульована розпірка зварюється із чітко визначеними розмірами, що відповідають кресленню конкретного автомобіля. Але якщо ви не зможете чітко підібрати на свій автомобіль розпірку потрібного розміру, можна скористатися регульованою розпіркою.

Поліпшення параметрів авто буде більш значним, якщо крім розпірки між передніх стійок ще буде встановлена ​​розпірка задніх стійок (McPherson). Розпірки в задній частині кузова, як правило, запобігають «перескакуванню» в поворотах задньої частини автомобіля. Встановивши відразу кілька розпірок – ви отримуєте передбачуваний і безпечніший автомобіль. При великому бажанні можна встановлювати розпірки не тільки на передні та задні стійки автомобіля, але і на інші кузовні елементи. В цьому випадку важливо пам’ятати про збільшення ваги машини, тому все в розумних межах. У повсякденній експлуатації автомобіля, при змішаній манері їзди, достатньо встановлювати розпірки на передні та задні стійки, а також задній підрамник.

Встановлення розпірок – це досить проста та недорога операція, результатом якої буде впевнена поведінка автомобіля на дорозі та задоволення від водіння. Вибір за вами!

Comments are closed.